Moederdagmenu

Recept van Luc Baert, chefkok Ter Helme
Voor 4 personen
Simpel en lekker

Voorgerecht
Guacamole met grijze garnalen

  • 2 rijpe avocado’s
  • ½ limoen
  • Teentje look
  • Peper en zout
  • Koriander
  • 30 ml olijfolie
  • 600 gr verse ongepelde garnalen of 200 gr gepelde garnalen

Bereiding

Eerst de garnalen pellen en voorlopig aan de kant zetten in de koelkast.
De garnaalkoppen kan je invriezen om er later soep mee te bereiden.

Snij de avocado’s open, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees uit de pel.

Doe het vruchtvlees in een kom, voeg er het limoensap, geplet teentje look, peper en zout en 30 ml olijfolie aan toe. Alles fijn pletten en mengen met een vork of mixen in een smalle hoge kom. De korianderblaadjes fijn snijden en erdoor mengen. Niet overdrijven met koriander. Blaadjes van 2 takjes zijn voldoende.

De guacamole verdelen over vier potjes en de gepelde garnalen erop dresseren.

Guacamole

Hoofdgerecht
Schelvishaasje met asperges en Dijonaise

  • 4 Schelvishaasjes
  • 20 witte asperges
  • 4 eidooiers
  • 1 scheutje water
  • 2 el graanmosterd
  • 100 ml room
  • 250 gr gesmolten boter
  • 0,5 citroensap
  • Olijfolie
  • Peper – zout
  • Fijngesneden groenen kruiden (peterselie, kervel, bieslook, dille)

Bereiding

Schil de asperges en kook ze gaar in gezouten water. Giet ze af en schrik ze in ijswater om het verder garen tegen te gaan.

Kruid de schelvishaasjes met zout en peper. Bak de filets kort aan in een scheutje olijfolie met een klontje verse hoeveboter. Zet de pan vervolgens van het vuur. Plaats de vis nu gedurende een 15 tot 20 tal minuten in een voorverwarmde oven van 115 graden.

Bak de asperges vervolgens in een klontje boter. Kruid met peper en zout en voeg op het laatste de fijngesneden groene tuinkruiden er bij. (houd een beetje kruiden over voor bij het dresseren)

Doe de eigelen in een steelpan en voeg er een scheutje water en citroensap aan toe. Klop los met een garde. Verwarm het pannetje vervolgens op het vuur en blijf continu kloppen tot je een dikke schuimachtige substantie hebt. Meng er nu beetje bij beetje de gesmolten boter onder. Voeg er de graanmosterd en de voorverwarmde room aan toe.

Dresseer 5 asperges op het bord met daarop dwars erover het haasje van Schelvis. De vis half oversauzen en dit nog bestrooien met een beetje verse groene tuinkruiden. Daar een gekookte aardappel bij serveren is altijd welkom.

schelvis

Nagerecht
Salade van aardbeien

  • 500 gr aardbeien
  • Sap van 1 limoen
  • 1 el bloemsuiker
  • Salie
  • Zwarte peper
  • 200 ml room 40%

Bereiding

De aardbeien wassen en in vier snijden. Besprenkelen men het sap van limoen. Een eetlepel bloemsuiker, fijngesneden salie – 6 tal blaadjes, zwarte peper van de molen. Voorzichtig mengen en ½ uurtje laten rusten.

De room half opkloppen (voor wie het wenst met weinig suiker).

De aardbeien dresseren in een kom, een lepel half geklopte room erover en een vers blaadje salie als decoratie.

Een bolletje vanille ijs kan er ook bij natuurlijk.

aardbeien